Inleiding
Naast het drankgebruik in het uitgaan komt het steeds vaker voor dat er drugs worden gebruikt in het reguliere uitgaansleven. Met name bij Danceevents die georganiseerd worden in clubs en reguliere
uitgaansgelegenheden is er een toename van het gebruik. Tijdens
(grootschalige) festivals is het al heel gebruikelijk dat er goed
gekwalificeerd personeel aanwezig is die eerst hulp kan verlenen als er een ‘pilletje’ teveel is gebruikt. Nu is het dus tijd voor de horecagelegenheden. Volgens de woordvoerder van de gemeente Amsterdam is er nog een grote inhaalslag te maken.
Cursus
Hoe ga je als horecamedewerker om met bezoekers die alcohol en/of drugs hebben gebruikt? Hoe signaleer je, preventief, dat het mogelijk fout gaat? En het allerbelangrijkste welke ‘eerste hulpverlening’ pas je toe? Heeft je horecagelegenheid ook een plek waar iemand even tot rust kan komen? Allemaal vragen die tijdens de training EHBDD voor horecapersoneel aanbod komen. In twee avonden wordt men klaargestoomd om in te kunnen grijpen als het ‘mis’ gaat. De horecamedewerker krijgt na de training een (persoonsgebonden) certificaat ‘EHBDD HORECA HULPVERLENING’ die twee jaar geldig is waar men ook werkzaam is. Daarna zal de medewerker een bijscholing moeten volgen om het certificaat weer met twee jaar te verlengen.
Voorwaarden deelname
Om deel te kunnen nemen aan deze cursus zijn er enkele voorwaarden gesteld:
- U bent 18 jaar of ouder
- In het bezit van een geldig EHBO diploma
- U bent in bezit van een BHV certificaat
Kosten
Het volgen van een EHBDD horeca hulpverleneringscursus wordt meestal vergoed door de werkgever. Naast dat wij in-company trainingen aanbieden is het ook mogelijk op u in te schrijven voor een 'open inschrijving'.
De kosten bedragen 99 euro (exclusief btw) per cursist voor een open inschrijving. Wij verzorgen voor u de trainingsmaterialen en eventueel lunch, koffie en thee en versnapperingen.
Keurmerk
Als horecagelegenheid kan je ook gecertificeerd worden. De eisen zijn, onder andere, dat je per horecagelegenheid minimaal twee mensen per avond/nacht aan het werk te hebben die EHBDD gecertificeerd zijn. Daarnaast dient de horecagelegenheid een gratis waterpunt te hebben en te beschikken over een ruimte waar de bezoeker kan chillen. De certificering loopt voor een jaar en zal ieder jaar opnieuw bezocht worden.